Τι είναι το πρώτο που ακούμε μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο; "Βάλε την ζώνη σου!" Μα τι έχουν πάθει πια όλοι με αυτή τη ζώνη;
Μπορεί να μας φαίνεται βαρετό να πρέπει να βάζουμε την ζώνη μας ακόμη και για την πιο μικρή απόσταση που διανύουμε με το αυτοκίνητο (π.χ. από το σπίτι στον κτηνίατρο που βρίσκεται μόλις 2 δρόμους και μια γωνία παρακάτω). Αν όμως διαβάσετε πιο κάτω θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αρκετοί πολύ σοβαροί λόγοι για να βάζουμε ΠΑΝΤΑ την ζώνη μας!
Είναι γνωστό πως σε περίπτωση δυστυχήματος η ζώνη μας κρατά στην θέση μας, έτσι ώστε να μην "πετάσουμε" από εκεί οπουδήποτε αλλού και να πληγωθούμε.
Παράλληλα, Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν σε μελέτη τους πως οι επιβάτες των μπροστινών θέσεων, οδηγός και συνοδηγός, ακόμη κι αν φορούν οι ίδιοι την ζώνη τους, έχουν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού εάν οι επιβάτες των πίσω θέσεων δεν φορούν την δική τους ζώνη!
Πώς γίνεται αυτό;
Εάν ένα αυτοκίνητο με ταχύτητα 30 χμ/ώρα πρέπει να σταματήσει ξαφνικά σε περίπτωση δυστυχήματος, ένας ενήλικας μέτριου βάρους που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα και ΔΕΝ φορεί την ζώνη ασφαλείας του, θα "πετάξει" προς τα μπροστά με δύναμη 3,5 τόνων!
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και σε περίπτωση δυστυχήματος με χαμηλή ταχύτητα, η δύναμη με την οποία θα χτυπήσει ένας επιβάτης του πίσω καθίσματος που δεν φορεί την ζώνη του πάνω στον οδηγό ή τον συνοδηγό είναι τεράστια, ισοδύναμη με ένα χτύπημα από ένα αντικείμενο βάρους 3,5 τόνων δηλαδή 3 500 κιλών!!!
Η μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία αφορούσε τα δυστυχήματα που έγιναν στην χώρα (στην οποία η ζώνη ασφαλείας στις πίσω θέσεις δεν είναι υποχρεωτική) από το 1995-1999.
Έδειξε πως 80% των θανάτων και οι πλείστοι σοβαροί τραυματισμοί των ατόμων που βρίσκονταν σε θέση οδηγού ή συνοδηγού (μπροστινές θέσεις), θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι επιβάτες των πίσω θέσεων είχαν φορέσει την ζώνη τους!
Τι μαθαίνουμε από τα πιο πάνω; Η ζώνη μπορεί μεν σε κάποιες χώρες να μην είναι υποχρεωτική αλλά πρέπει να την φοράμε ανεξάρτητα από το εάν φοβόμαστε ένα έλεγχο της αστυνομίας (και το αντίστοιχο χρηματικό πρόστιμο) ή όχι. Διότι μ' αυτήν δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τα άτομα που κάθονται στις μπροστινές θέσεις!
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό εκτός από το να βάζουμε την ζώνη, να τη βάζουμε και σωστά.
Σε κάθε αυτοκίνητο οι ζώνες είναι διαφορετικές, έχουν όμως όλες την ιδιότητα ρύθμισης. Γι' αυτό φροντίστε να ρυθμίζετε την ζώνη έτσι που το κάτω μέρος να κάθετε αρκετά σφικτά στα πόδια (και όχι στην κοιλία σας) και το πάνω μέρος να μην καλύπτει το πρόσωπο ή τον λαιμό σας.
Εάν δεν μπορείτε να ρυθμίσετε την ζώνη ώστε να εφαρμόζει καλά πάνω σας, ζητήστε βοήθεια.
Δικαιολογία για να μην βάλετε την ζώνη σας δεν υπάρχει! Ακόμη και όταν βρίσκεστε σε ξένο αυτοκίνητο, ή όταν η απόσταση που πρόκειται να ταξιδέψετε στο αυτοκίνητο είναι πολύ μικρή πρέπει να βάλετε την ζώνη ασφαλείας σας γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα την χρειαστούμε!